Den grønne stafet: Vores Vilde Guldborgsund

 

 

 

Indlæg skrevet af Parkforvalter Gitte Krogh – Driftsplanlægning – Guldborgsund Kommune, medlem af Park- og Naturforvalterne

 

Tak til Signe, Næstved Kommune, for overrækkelsen af stafetten. Her kommer mit input til hvad der rør sig på Falster og lidt af Lolland. Samt de tanker jeg går og pusler med.

Vores Vilde Guldborgsund

Som så mange andre kommuner bliver der arbejdet på højtryk med Danmarks vildeste kommune – hos os hedder det – Vores Vilde Guldborgsund. Her skaber vi vores vilde projekter i tæt samarbejde med biolog, driftsleder, grønne medarbejdere samt ikke mindst med borgerne. Det gør vi for at alle får ejerskab til de tiltag vi sætter i gang.

Det er alt lige fra blomsterengarealer, skovrejsning, insekthoteller, uberørte græsarealer, plante opgaver, og meget meget mere som kan læses på Vores Vilde Guldborgsund, samt Guldborgsund Kommune FB.

Vi har nedsat en tværfaglig styregruppe for Vores Vilde Guldborgsund, og vi arbejder ud fra en kommunikationsplan, så vi hele tiden har gang i hjulene.

Som Parkforvalter i kommunen

Min vigtigste opgave er at holde styr på kommunens grønne parkområder, vejtræer m.m., og eksempelvis finde ud af hvor skal der ske renoveringsopgaver, fornyelse, efterplantning m.m.

Dette arbejde foregår i et tæt samarbejde med Driftsleder og de grønne medarbejdere. Ud over de hyppige driftsmøder har vi årligt nogle møder, hvor vi gennemgår deres områder ud fra plejeplanen for at skabe ejerskab til deres områder.

Endelig har vi en fælles opgave med hele tiden at se på, hvordan vi kan optimere driften på vores grønne områder.

Samskabelse med borgerne

Samtidig sidder jeg i flere dialog grupper med borgerrepræsentanter, hvor vi snakker om deres ønsker/forslag til forskønnelse af deres lokalområde.

Vi kunne godt i afdelingen sammen med Driften skabe løsningerne i lokalområderne og måske til tider hurtigere. Men når flere går sammen om at udtænke løsninger og tage del i etableringen, vokser det lokale ejerskab og flere og flere tager del i ansvaret.

Jeg oplever også at der ikke er så mange telefoniske henvendelser om, hvorfor vi gør som vi gør, idet dialog grupperne er gode til at bringe budskabet ud i lokalområdet om, hvad man arbejder med sammen med kommunen.

Sammen kan vi gøre en forskel

Hvordan plejer vi at gøre ? – vanens magt er stor og kan være svær at bryde, idet man selv anser det som en naturlig og god måde at gøre ting på. Der skal derfor viden til at ændre vaner og man skal kunne indse at man gør noget på en forkert eller besværlig måde, hvilket kan være svært i sig selv.

På diplomuddannelsen i Parkvirksomhed fik vi mange gode værktøjer til at hjælpe os i hverdagen. Værktøjer til styring af arbejdet, projektering af grønne områder, plantning af bytræer, driftsstyring der sikrer at områdernes kvalitet ikke forringes, strategisk dialog, kontraktformer, projektplaner og meget mere.

Vi vil alle gerne have bytræer, parker og grønne områder af høj kvalitet, hvordan kan vi gøre det så effektivt som muligt og få det mest optimale resultat?

Vi kan anvende nogle af de ovennævnte værktøjer, så der kommer mere styr på det, men det kan være svært at komme i gang med noget nyt i hverdagen, og er det nu så meget bedre når det kommer til stykket?

Derfor vil det i den grad hjælpe at se og høre, hvordan andre gør – høre deres erfaringer.

Mit budskab er, at det handler om at vi videndeler med alle der sidder med ansvaret for pleje og vedligeholdelse af grønne områder, uanset om det er kommunale, regionale, private eller statslige. Vi skal arbejde med at udbrede videndeling via alle de kanaler der er inden for det grønne område, såsom parkdagene, tidsskrifter m.m. Viden og faglig nysgerrighed er afgørende for at man både får kendskab til værktøjer og teorier og tør implementere dem. Derfor er vidensdeling så vigtig

Lad os hjælpe hinanden. Det kan være med til at gøre en forskel og vores arbejde lettere.

I er mere end velkomne til at kontakte mig på 25 18 08 42 el. gkc@guldborgsund.dk hvis I er nysgerrig på at høre mere.