Tværsektorielt samarbejde er eet vigtigt greb i arbejdet med at sikre grønne byer. Vi kan se til Utrecht, Barcelona, Paris og Malmø for inspiration. På Danske Parkdage d. 18. september kan du møde direktør Cecil Konijnendijk, der har lanceret 3+30+300-reglen.
God byudvikling skal sikre plads til bynatur, give rekreative muligheder, understøtte klimatilpasning og byde på attraktive mødesteder i tæt konkurrence med byfortætning, trafik og infrastruktur. Som pejlemærke i den udvikling har den hollandske landskabsarkitekt, direktør Cecil Konijnendijk, rådgivningsvirksomheden ”Nature Based Solutions Institute” fra Utrecht i Holland, lanceret 3+30+300-reglen. Den går i al enkelhed ud på, at man skal kunne se mindst 3 træer fra alle boliger, at alle lokalområder skal have et trædække på 30 % og afstanden fra boliger til parker og grønne område ikke må være større end 300 meter. På konferencen Fremtidens Grønne Byer d. 18. september 2024 i København kan du møde Cecil Konijnendijk, der fortæller om baggrunden for tommelfingerreglen og hvilken effekt man får ud af at bruge den og en naturbaseret tilgang til byudvikling.
Cecil har arbejdet i det meste af verden med naturbaseret byudvikling og vi har stillet Cecil 3 hurtige spørgsmål om, hvordan det går med den grønne byudvikling
Håb for de grønne områder
Hvordan går det overordnet med de grønne byer på kloden – sker der fremskridt ift. til naturbaserede løsninger, bytræer m.m.? Cecil Konijnendijk svarer:
– Mange byer kæmper stadig med, og mister, grønne områder og – store – træer, men der er også nogle positive tendenser. Byerne er begyndt at tage grøn infrastruktur, naturbaserede løsninger, bytræer osv. mere alvorligt i deres bestræbelser på at håndtere konsekvenserne af klimaforandringer, imødegå folkesundhedsudfordringer og øge biodiversiteten. Internationale initiativer som EU’s naturgenopretningslov presser også på for mere grønt. Det giver håb at se grønne områder og træer blive “mainstreamet” og forbundet med løsningen på vigtige bymæssige udfordringer. Det kan jeg også se på al den opmærksomhed jeg får for 3+30+300-reglen.
Helhedsplan i Malmø med fokus på grøn by
Er der en by eller to du vil fremhæve som inspirerende for danske kommuner. For deres tilgang, planlægning, o.a.? Cecil Konijnendijk svarer:
– En hel del – ofte større – byer giver inspiration. I Europa gør byer som Barcelona, Paris og Utrecht en masse godt arbejde, herunder omdanner “bilhabitater” (veje, parkeringspladser) til offentlige grønne områder. Men også lige på den anden side af Øresund har en by som Malmø gjort et fremragende stykke arbejde med at gøre byen grønnere. 3+30+300-reglen er blevet inkluderet i byens helhedsplan og bruges som et værktøj til tværsektorielt samarbejde.
Tværsektorielt samarbejde i den grønne omstilling
Er der særlige kompetencer, viden, kobling af fagligheder, organisering m.m. der kan sætte den naturbaserede tilgang på dagsordenen ? Cecil Konijnendijk svarer:
– Den forskning, der viser virkningerne af naturbaserede løsninger (NBS), bliver stærkere og mere overbevisende, f.eks. i forhold til klima- og sundhedsmæssige fordele. Men den viden bliver ikke altid formidlet godt nok til beslutningstagere og fagfolk i andre kommunale sektorer (f.eks. planlægning, teknik og sundhed). Det skal vi som grønne fagfolk blive bedre til, og vi skal også fremhæve de mange gode eksempler på NBS, der nu er tilgængelige. Vi skal også stræbe efter mere tværsektorielt samarbejde i omstillingen til grønne, levedygtige og modstandsdygtige byer.
Direktør, landskabsarkitekt Cecil Konijnendijk, Nature Based Solutions Institute, Utrecht, Holland og tidligere professor ved Københavns Universitet, tidligere afdelingsleder ved Sveriges Landbrugsuniversitet, SLU m.m.