Strategi, værktøjer, inspiration og netværk
Træer udgør en stor værdi i byerne, skaber bykvalitet og understøtter klimatilpasning og rekreative muligheder. Byudvikling med kvalitet bygger blandt andet på bæredygtighed, funktionalitet og æstetiske grønne områder, hvor naturen er tæt på og giver mulighed for at stresse af.
I driften mødes parkforvalterne og andre fagfolk, der arbejder med den grønne drift dog ofte med en manglende forståelse for vigtigheden af beskyttelse og bevarelse af træer og beplantning, og ikke mindst mangel på viden og accept af den økonomiske værdi.
Derfor er der et vedvarende og stort behov for at sætte fokus på træforvaltning og træer, så der sikres et bredt ejerskab til værdierne – ikke mindst de økonomiske – både hos borgere, politisk, i forvaltningerne og hos dem, der arbejder med drift og anlæg.
Dette er afsættet for Park- og Naturforvalternes vintermøde, hvor vi bl.a. prøver at stille skarpt på disse spørgsmål og temaer:
- Hvordan synliggør vi træernes betydning og økonomiske værdi over for alle aktører – fra politikere til udførende entreprenører?
- Hvilke redskaber kan vi som forvaltere bruge til kortlægning, prioritering og driftsstyring ?
- Hvordan bruges VAT19 til værdiansættelse, når skaden er sket og der opstår konflikter ?
- Hvilke erfaringer er der med respekten for VAT19 og holder den i retten
- Hvordan kan registrering af træer bruges som tungtvejende dokumentation i erstatningssager?
- Og hvad med værdisætning af alt det øvrige grønne, der ødelægges i anlægsprojekter?
Programmet
9.00- 9.30 TJEK IND OG MORGENKAFFE med brød
9.30 VELKOMMEN MED SIDSTE NYT FRA PARK- OG NATURFORVALTERNE v/ formand Jon Pape, Park- og Naturforvalterne, tidl. vicedirektør, Københavns Kommune.
9.35 INTRODUKTION TIL DAGENS TEMA: VÆRDISÆTNING AF TRÆER v/ parkforvalter Henriette Lunn Vonsbæk og parkforvalter Jonas Madsen, Park- og Naturforvalterne
9.45 DANMARKS GRØNNESTE STORBY
v. rådmand Tim Vermund Andersen, Odense Kommune
Hvor ser arbejdet med træer ud fra det politiske maskinrum og hvordan passer træerne ind i strategierne for Odense? Og hvordan er forventningerne til fagfolkene, der arbejder med den grønne by og træerne?
10:30 KAFFEPAUSE
10.50 VÆRDISÆTNING AF TRÆER OG VAT19
v. konsulent Simon Skov, BIOskov
Erfaringer med værdisætning af træer og brugen af VAT19 med fordele og ulemper og eksempler på brugen. Hvordan håndteres konfliktsagerne i byer og på landet og hvilke anbefalinger er der til arbejdet.
11:25 VÆRDISÆTNING AF TRÆER MED I-TREE
v. I-Tree-konsulent Emilie Kjær Vinther, Grønt Aftryk
Hvilke fordele har vi af træerne, fx i form af økosystemtjenester. Fokus på værdisætningen og hvordan den gratis softwarepakke I-Tree kan understøtte værdisætning, prioritering af ressourcer og understøtte dialogen med politikere, borgere og bygherrer.
12:00 – 13:00 Frokost – buffet i restauranten
13:00 KRAT OG SKOVBEPLANTNING – SUPPLEMENT TIL VAT19
v. projektleder Hanne Lund Steffensen, Aarhus Kommune
Aarhus Kommune arbejder med at udvikle og afprøve en ny metode til værdisætning af krat og skovbeplantning i byen, som supplement til VAT19. Vi laver er par gruppeøvelser med metoden og sammenligner de beløb vi kommer frem til.
13:45 ENTREPRENØREN OG TRÆERNE
v. projektleder Anders Brixner, Egelund Entreprenør A/S
Hvordan ser entreprenøren på arbejdet, når der skal passes på træerne? Er der teknologisk udvikling af maskiner og andet værktøj som vil gøre arbejdet nemmere omkring træer; og er der grundlæggende økonomiske aspekter ved entreprenørens arbejde på projekter ?
14:15 Kaffepause
14:35 PAS PÅ DE GAMLE TRÆER
v. faglig chef og rådgivende arborist Moses Løvstad, TræEnighed
I dag kan mange uden de rette kompetencer risikovurdere eller værdisætte træer, hvilket ofte fører til forkerte beslutninger om fældning og beskæring. Vi bør derfor kræve certificeringer og sikre, at vurderinger foretages af fagfolk med den rette ekspertise. Erfaringer og anbefalinger.
15:10 DEBAT OG OPSAMLING
15:30 Afslutning og tak for i dag.
RET til ændringer og justeringer i programmet forbeholdes.
Pris for medlemmer af Park- og Naturforvalterne kun 1.095 kr. + moms. med fuld forplejning.
Medlemskabet af Park- og Naturforvalterne er personligt, der findes ikke kommunemedlemskaber o.a.
Pris for ikke-medlemmer 2.350 kr. + moms.
Vintermødet holdes i Odense på Nordatlantisk Hus i Odense, centralt i Danmark og en kort gåtur fra Odense Banegård.