GRØN NORM 2.0 – nyt oplæg for mere bynatur

Green Cities-samarbejdet har udarbejdet oplæg til ”Grøn Norm 2.0”, der skal sikre at kommunerne får inspiration og redskaber til at indtænke mere og bedre bynatur i byggeriet og i byplanlægningen.

Green Cities’ undersøgelser peger på, at de danske kommuner gerne vil være grønnere, og at de ønsker mere og bedre bynatur. Men samtidig mangler kommunerne ofte både konkrete retningslinjer og værktøjer for at kunne sikre de grønne områder. Da der samtidig er kamp om kvadratmeterne – især i de store byer – kan det være vanskeligt at få sat reelt skub i de grønne tiltag, hvilket kan betyde, at det grønne udelades til fordel for byggeri. Sådan lyder noget af udgangspunktet for Green Cities ”Grøn Norm 2.0 – metoder til mere og bedre bynatur”.

Klimaforandringer, stress og tab af biodiversitet er andre dagsordner, der kan understøttes med mere og bedre bynatur, når der planlægges og bygges. Investeringen i grønne kvaliteter er efterspurgt af borgere og boligsøgende. Det giver en smukkere by, skaber bedre fysisk og mental sundhed, understøtter udviklingen af gode fællesskaber, giver en række miljømæssige fordele og øger antallet af planter og dyr – og så er det en god samfundsmæssig forretning.

Grøn Norm – hvordan kan den bruges

Projektets research i 29 kommuner med byer over 20.000 indbyggere viser, at der er en meget forskellig tilgang til at igangsætte grønne initiativer. En grøn norm med standarder og retningslinjer for, hvordan man kan arbejde med at etablere flere grønne byrum af god kvalitet vil kunne hjælpe kommunerne til i højere grad at prioritere og målrette arbejdet for at få mere natur ind i byerne, vurderes det. Politikere og ansvarlige vil med en grøn norm samtidig få et værktøj til at skabe sammenlignelige indsatser i de større danske byer. I normen præsenterer projektet eksempler på, hvordan der i dag arbejdes med bynatur herhjemme og i andre lande. Der fremsættes en række forslag til hvilke metoder, der kunne indgå i en grøn norm. Forslagene er baseret på samspil mellem videnskab og dokumenteret erfaring – og berører både politik, byplanlægning, design og drift.

Mål for bynatur

Grøn Norm indeholder bl.a. fem metoder/værktøjer, der kan anvendes til at måle, fastholde eller forøge mængden af bynatur. Opgørelserne handler bl.a. om grønne kvadratmeter, antal bytræer og beboernes afstand til grønne områder. Ligeledes foreslås, at der fastsættes et minimumsmål for en biofaktor, et beregnet, samlet udtryk for, hvor meget biologisk aktivitet et område levner plads til og hvor grønt det er. Asfalt, græs, grønne tage og træer er nogle af de faktorer, der medtages ved beregningen.

Om Green Cities

Syv lande i EU deltager i Green Cities-projektet, der er tre-årigt og udløber med udgangen af 2020.

Det forventes, at projektet bliver forlænget med yderligere tre år til udgangen af 2023. Den danske del af projektet er et samarbejde mellem brancheorganisationerne Danske Anlægsgartnere, Danske Landskabsarkitekter, Danske Planteskoler, Landskabsrådet og Park- og Naturforvalterne.

Læs mere om ”Grøn Norm 2.0” på Green Cities’ danske hjemmeside.

Hent publikationen her.