Grønt netværk får EU-millioner til bæredygtige byer

Park- og Naturforvalterne er del af et stærkt grønt netværk, der har fået en stor EU-bevilling til at formidle viden om bæredygtige byer.

Naturen er en essentiel del af fremtidens by. Det er bare ikke gået op for alle endnu. Men træer og grønne områder i byen giver sundere borgere, mere værdifulde ejendomme, mere biodiversitet, mere beskyttelse til klimaudfordringen og en bedre social sammenhængskraft.
Derfor har ENA – den europæiske paraplyorganisation for planteskoler – netop fået bevilliget en stor portion EU-midler til kampagnen ”Green Cities for a Sustainable Europe” med et samlet budget på over 15 millioner kroner fordelt på syv lande: Holland, Belgien, Frankrig, Tyskland, Bulgarien, Storbritannien samt Danmark.

I Danmark tilfalder 800.000 kroner om året i tre år et netværk af toneangivende offentlige og private aktører, når det gælder natur og grønne områder i byerne: Danske Planteskoler, Danske Landskabsarkitekter, Landskabsrådet, Danske Anlægsgartnere og Park- og Naturforvalterne.

Kirsten Lund Andersen, stadsgartner i Aalborg Kommune, formand for Park- og Naturforvalterne: ”I kommunerne står vi overfor en brændende platform med øgede udgifter til sundhed, miljø og ikke mindst en natur, der er i tilbagegang. Det grønne får altid hugget en hæl og klippet en tå, men nu er der ikke råd til at gå på kompromis længere. Derfor er timingen hel perfekt, at vi med fornyet kraft og ikke mindst med samlet røst får tydeliggjort hvad vores grønne fag sammen kan gøre for at give værdi og effekt til et moderne liv med et højt indhold af livskvalitet.”

Indsamling af eksisterende viden

Pengene skal primært gå til at indsamle eksisterende, videnskabelige rapporter om de mange fordele, som grønne områder tilfører den omkringliggende by og dens borgere. Pointerne skal herefter formidles på en forståelig måde til politikere og beslutningstagere.
Og de penge skal nok få ben at gå på, fortæller formand for Danske Planteskoler, Henning Roed, der sammen med det faglige netværk ser frem til at slå de grønne områders mange potentialer fast med syvtommersøm.
Henning Roed, formand for Danske Planteskoler:
”Blandt fagfolk er det jo en gammel nyhed, at nærheden til parker og grønne områder betyder enormt meget for sundheden blandt byens borgere. Folk er mere tilbøjelige til at komme ud og røre sig og møde hinanden. Samtidig står vi overfor en udfordring med både faldende biodiversitet og ikke mindst voldsommere nedbør, som netop grønne områder er den mest effektive og billige metode til at bekæmpe. Og så gør det jo ikke noget, at ejendomme stiger i værdi, jo nærmere de ligger på et grønt område. Det er alle disse helt nøgterne kendsgerninger, som vi skal have banket ind i hovedet på landets beslutningstagere.”
Læs pressemeddelelsen fra ENA – den europæiske paraplyorganisation for planteskoler her

FOR YDERLIGERE OPLYSNINGER OM DET FAGLIGE NETVÆRK:
Henning Roed, formand for Danske Planteskoler: 22877788 / 86443131.
Kirsten Lund Andersen, stadsgartner i Aalborg Kommune, formand for Park- og Naturforvalterne: 25202250
Susanne Grunkin, formand for Danske Landskabsarkitekter: 2098 9692 / 3324 0909
Michael Petersen, direktør i Danske Anlægsgartnere: 40581416 / 33860860
Ole Kjærgaard, administrerende direktør i OKNygaard, næstformand i Landskabsrådet: 27877400

FOR YDERLIGERE OPLYSNINGER OM KAMPAGNE ”GREEN CITIES FOR A SUSTAINABLE EUROPE”:
Henning Roed, formand for Danske Planteskoler, roeds@roeds-planteskole.dk eller 28877788 / 86443131