Naturbaserede løsninger er et vigtigt bidrag til at klimasikre og klimatilpasse byerne. Der er mange gode enkeltstående projekter, men der er behov for en systemisk og strategisk tilgang til naturbaserede løsninger i byer. På Danske Parkdage 2024 kan du høre programchef Anna Esbjørn fra CONCITO.
I 2050 vil over 70 % af verdens befolkning bo i byerne, og byerne vil i stadig større grad have betydning for klimabelastningen, men vil også blive påvirket af klimaforandringer, miljøforurening og tab af biodiversitet. Vi står midt i en klima-, biodiversitets- og trivselskrise og selv om kriserne hænger sammen, håndteres de ofte hver for sig.
Tænketanken CONCITO sætter i rapporten ”Naturbaserede byer” fokus på den brændende platform og giver anvisninger til, hvordan vi kan inddrage naturbaserede løsninger og tænkning mere grundlæggende i byudviklingen. En tværfaglig og tværgående tilgang til planlægning, design, anlæg og drift af bynatur et vigtigt greb. Vi har bedt programchef for Fremtidens Byer i CONCITO, Anna Esbjørn, om at give 3 anbefalinger til, hvordan kommuner – fagfolk og folkevalgte beslutningstagere – kan forfølge dagsordenen og skabe rammerne for mere klimarobuste og attraktive byer.
Hvem skal gøre noget?
– Der mangler ikke nødvendigvis viden om eller visioner for naturbaserede løsninger i byerne, men der mangler i høj grad handling. Der er mange gode enkeltstående projekter, men der skal et større ledelsesmæssigt fokus på helhedsorienterede og systemiske indsatser, der kan håndtere skybrud, reducere varmen i byerne, understøtte biodiversitet, fremme trivsel m.m. Forvaltningerne må styrke samarbejde på tværs med dette for øje og få værdien af naturbaseret planlægning på den politiske dagsorden. Det er vigtigt, at naturen bliver tænkt ind fra starten og at politikerne prioriterer og afsætter midler til mere bynatur.
Flere aktører med i arbejdet
– Mange aktører er centrale i planlægningen af grønnere og mere klimarobuste byer. Kommunerne er vigtige ejere af arealer i byerne og har et kæmpe ansvar for at handle på denne vigtige dagsorden. Men forsyningsselskaber, boligselskaber, private firmaer, haveejere m.fl. kan også bidrage til at skabe mere grønt i byen. Det betyder, at kommunerne skal styrke dialog og samarbejde med alle disse parter om at fremme det grønne i byerne. Det kræver god formidling, kompetenceopbygning og tid og ressourcer til inddragelsesprocesser.
Husk aftalerne
– Vores anbefaling er klar: Der skal afsættes både plads og ressourcer til mere bynatur og det grønne skal tænkes ind tidligere i den fysiske planlægning. Både staten, kommunerne og private virksomheder er underlagt internationale aftaler som Parisaftalen om at begrænse temperaturstigningerne, EU’s naturgenopretningslov, der også har mål for biodiversitet i byer, og Taksonomien til vurdering af om økonomiske aktiviteter kvalificerer sig som klima- og miljømæssigt bæredygtige. Vi skal bruge denne lovgivning til at arbejde for både klima, biodiversitet og bedre byer.
Programchef for Fremtidens Byer, Anna Esbjørn, CONCITO, Cand. Mag. i byantropologi fra Aarhus Universitet.
Læs mere: Find rapporten ”Naturbaserede byer” her