– Vi fælder for mange gamle træer, når nogen har vurderet, at noget er farligt. Her må vi have fokus på vedligeholdelsen og kvaliteten af de faglige vurderinger, så vi ikke fælder unødvendigt. Sådan lyder budskabet fra rådmand Tim Vermund Andersen, Odense Kommune, i dette lille fokusinterview. Tim holder oplæg på Park- og Naturforvalternes Vintermøde om værdisætning af træer.
- Hvordan går det med de grønne byer i verden og Danmark – sker der fremskridt ift. til bytræer, natur i byen, naturbaserede løsninger m.m.? Hvordan er jeres ambitioner og strategien for Odense?
I disse år er det store trusler mod vores byer; stigende havvand, stigende grundvand og mere nedbør. Truslerne er også muligheder for at integrere byen og vandet, det grønne og træerne. Hvis man søger på ”smukke byer”, så går det grønne altid igen, for alle kan lide og efterspørger det grønne. I Odense er vores ambition at være Danmarks grønneste storby, og alle borgere skal have grønne områder inden for 300 meter. Vi har en grøn ring i vores bystrategi, og arbejder hele tiden på at sikre sammenhængende natur.
•Og er der måske en by eller to som du selv vil fremhæve som kunne værende inspirerende for dig og danske kommuner. For deres tilgang, planlægning, mod o.a.?
Jeg er glad for min egen by og vi er begunstiget af Odense Ådal som er det store grønne og blå landskabstræk, som byen er opstået ved. Odense Å løber gennem kommunen i en bred ådal i syd til Odense Fjord i nord – også gennem bymidten, hvor ådalens parker er byens vigtigste grønne åndehuller. Vi er superbevidste om denne gave og passer på den.
Træerne og de grønne områder i verdens byer gør altid indtryk, om det er Lissabon eller forskellige japanske byer.
- Er der konflikter og dilemmaer som du synes er vanskelige i arbejdet med træer og den grønne by og vi som fagfolk bør have et særligt fokus, og som du som politiker efterspørger?
Vi fælder for mange gamle træer, når nogen har vurderet, at noget er farligt. Her må vi have fokus på vedligeholdelsen og kvaliteten af de faglige vurderinger, så vi ikke fælder unødvendigt. Borgerinddragelsen kan vi også godt arbejde med på dette område. Mange borgere er superopmærksomme på træerne og den værdi de skaber, og er mange gange også villige til at betale for nye træer på offentlige områder i deres lokalområde og deltage i driften. Denne mulighed bør vi undersøge og understøtte bedre.
Det er vigtigt, at medarbejderne i hele organisationen – fra forvaltning til drift – tager ejerskab til den værdi som træerne har og skaber, og at alle har fokus på at passe på træerne. Og det gælder i høj grad også de entreprenører, der arbejder for os.