Dansk Landskabspris 2023 åbner for indstillinger

Nu kan alle indstille deres favoritprojekter til Dansk Landskabspris 2023. Vinderprojektet honoreres med 50.000 kroner og kåres ved et prisuddelingsarrangement i november måned.

Frem til d.  7. september har alle interesserede mulighed for at indstille projekter til Dansk Landskabspris 2023. Dansk Landskabspris uddeles af Danske Landskabsarkitekter, Danske Arkitektvirksomheder og Park- og Naturforvalterne, og formålet er at hædre de bedste eksempler på dansk landskabsarkitektur. De tre foreninger efterlyser projekter, der på overbevisende vis omfavner en eller flere aktuelle samfundsudfordringer som for eksempel klimaforandringer, fald i biodiversiteten, stress og udbrændthed, stigende polarisering og overforbrug. Det kan være projekter, der adresserer udfordringerne ud fra et miljømæssigt, socialt, æstetisk eller økonomisk sigte – og gerne en kombination af disse.

Den grønne kulturarv er en kvalitet

Juryen for Dansk Landskabspris består af en repræsentant fra hver af de tre organisationer samt to uvildige jurymedlemmer. Steen Himmer, landskabsarkitekt MPN, repræsentant for Park- og Naturforvalterne, er juryens talsperson og ser frem til modtage de bedste danske landskabsprojekter.

”I Juryen vil vi gerne anerkende, at landskabsarkitekturen grundlæggende handler om samspillet mellem natur og mennesker. I år ønsker de tre foreninger derfor med afsæt i ’det levende’ at sætte fokus på dualismen og symbiosen mellem bygget og groet, mellem bygning og landskab mellem inde og ude. Derudover ønsker vi også at fremhæve den ekstraordinære værdi, der findes i kunstneriske og arkitektonisk stærke værker. Den ekstraordinære værdi, der hæver værkerne over alene at være problemløsende, men som viser høj arkitektonisk kvalitet, når det gælder benyttelse, tilgængelighed, social værdi, langtidsholdbarhed. Projekterne må samtidig gerne repræsentere en bæredygtig økonomisk værdiskabelse i et stærkt fagligt greb, der skaber samfundsværdi,”forklarer Steen Himmer.

Sådan indstiller du projekter til Dansk Landskab pris 2023

Alle kan indstille projekter til Dansk Landskabspris 2023. Indstillingerne sendes pr. mail til Danske Landskabsarkitekters sekretariat ved daglig leder Lillan Thomsen på landskabsprisen@landskabsarkitekter.dk. Indstillingen må maksimalt fylde en A4-side i form af et referenceblad, der indeholder navn, titel, årstal, rådgiver, bygherre, samarbejdspartnere, areal samt eventuel økonomi. Det indstillede projekt skal dokumenteres med tre fotos og en plantegning. Disse kan være en del af referencebladet eller vedlægges som selvstændige bilag. De indstillede projekter skal være realiserede inden for de seneste fem år. Indstillingsfristen er den 7. september 2023. Ud fra alle de indstillede projekter nominerer juryen et antal finalister, der præsenteres ved et prisuddelings­arrangement, der løber af stablen til november. Vinderprojektet bliver belønnet med 50.000 kroner.

FAKTA

Dansk Landskabspris 2023

Dansk Landskabspris uddeles af Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter, der også er sekretariat for Dansk Landskabspris. I år uddeles Dansk Landskabspris for 11. gang og formålet er at hædre landskabsarkitektoniske værker af særlig karakter, som tjener som til inspiration for udvikling af branchen. Tidligere vindere af Dansk Landskabspris er ’Remiseparken’ (2021). ’Christiansborg områdesikring’ (2019), ’Forpladsen til Kulturhuset Nordvest’ (2017), ’Novo Nordisk Naturpark’ (2015), ’Tagparadiset’ (2014),’Haveselskabets Have’ (2013), ’Hjerting Strandpark’ (2012), Billedhuggerhaven (2011), ’Måløvaksen’ (2010) og ’Over sø og land Taarup Davinde’ (2009).

Prisjuryen for Dansk Landskabspris 2023

Indstillingerne vil blive vurderet af prisjuryen for Dansk Landskabspris 2023, der består af én repræsentant fra hver af de tre organisationer samt to uvildige repræsentanter.

 

Juryen er:

Anne Stausholm, landskabsarkitekt MDL, Anne Stausholm Landskab og repræsentant for Danske Arkitektvirksomheder.

Anne Stausholm er uddannet fra KVL i 1992 og har været erhvervsaktiv siden på forskellige tegnestuer og i en del år som konsulent. Anne har i 16 år drevet tegnestue, som eneindehaver og ansvarlig daglig leder. Anne har været repræsenteret i en række udvalg, nævn og bestyrelser bl.a. i Dansk Standard, Håndværkets Ankenævn og bestyrelsen for Nationalpark Skjoldungernes Land. På tegnestuen er der særligt fokus på kulturarv og bæredygtighed i en bred kontekst. De er generelt meget optagede af den værdiskabelse, som deres projekter afstedkommer.

Eva Sara Rasmussen, landskabsarkitekt MDL og MAA, NATOUR / Repræsentant for Danske Landskabsarkitekter.

Eva Sara Kehlet Rasmussen er uddannet fra KADK, landskabsarkitekt MAA MDL, modtager af arbejdslegat fra Statens Kunstfond i 2017 og siden indehaver af tegnestuen NATOUR, som arbejder i krydsfeltet mellem arkitektur og natur med særligt fokus på klimatilpasning. Udpeget som fagdommer af Danske Landskabsarkitekter, censor for KU, KU Skovskolen og ekstern censor ved KADK og Arkitektskolen Aarhus.

Steen Himmer, Landskabsarkitekt MPN, Gladsaxe Kommune / Repræsentant for Park- og Naturforvalterne

Steen Himmer er landskabsarkitekt i Byafdelingen i Gladsaxe Kommune. Han er uddannet fra Landbohøjskolen i 2010 og har også en baggrund som planteskolegartner. Steen har primært arbejdet i den kommunale sektor, hvor fokus er på at gennemføre nye landskabsarkitektoniske projekter samt forvaltning og udvikling af eksisterende anlæg. Steen har en stærk interesse for havekunst, beplantninger, byplanlægning og borgernes anvendelse af grønne områder generelt. Han sidder i en række faglige tillidshverv og bestyrelser og har været medlem af juryen siden 2013.