Ledelse af grønne medarbejdere, fra snot til flot

DEN GRØNNE STAFET

Af driftsleder Signe Knudsen Damm, Næstved Park & Vej, medlem af Park- og Naturforvalterne

Tak til Benedicte for overrækkelsen af stafetten, som jeg hermed vil give mit input til inspiration og eftertanke, for hvordan vi kan blive endnu bedre i vores verden med planlægning og drift af grønne områder.

Udfordring

I min egenskab af driftsleder og forhenværende projektleder/planlægger, har jeg stået på begge sider af diverse anlægs- og driftsopgaver, på godt og ondt.

Vel vidende at mange af vores projekter har lang vej fra skrivebord til virkelighed, afhængig af organisationens opbygning og dennes ressourcer.

Ofte har vi med komplekse opgaver at gøre, med mange små detaljer, som ind imellem ikke virker, selvom det bliver beskrevet minutiøst, henvisninger til PGO’en og ’Kvalitetsbeskrivelse for drift af Grønne Områder’ bliver ofte brugt. Disse arbejdsredskaber er absolut rigtige gode, at tage udgangspunkt i og til at skabe rammerne for opgaven.

Bring gartneren i spil – og kom sammen nemmere og bedre i mål

For at få succesen i hus, skal det sidste led i fødekæden være engageret mest muligt. Den største succes er at starte ud med en beskrivelse af målet, så gartnerne kender de rammer, hvor de selv kan tage beslutninger indenfor. Hermed bliver gruppen af medarbejdere inddraget helt fra ide-fasen. Og ja, det tager meget tid, og kan for nogen synes at være spild af tid. Men det er allerede her man kan få de små detaljer tænkt ind. Er der plads til at den store græsklipper kan komme igennem, det sumpede område, hvor maskinerne alligevel altid sidder fast i ydersæsonerne, teenagere der ofte smider deres tomme vodkaflasker, og mange andre udfordringer. Den viden er det kun gartneren i marken der har, og ved at lytte til disse udfordringer og få dem implementeret i projektet, er det færdige projekt næsten i mål.

Sådan får jeg det bedste frem i mine gartnere

Jeg oplever at langt de fleste gartnere, er et meget ydmygt folk, men også ualmindelige stolte af deres faglighed, uden at være højtråbende. Så man kan nemt komme til at tromle over denne medarbejdergruppe. Som leder lytter jeg meget til al det der IKKE bliver sagt, og udføre en høj grad af tillidsbaseret ledelse. Det er vigtigt at give slip og anerkende gartnernes egne metoder. Når gartneren får medindflydelse og mulighed for at forme noget, vil ejerskabet være der fra dag et. Arbejdet kommer fra hjertet.

Inddragelse af gartneren fra start betyder også ejerskab fra dag et, og efterfølgende er der ingen der skal komme og fortælle gartneren at det ikke fungerer – de vil give deres højre arm, for at det bliver en succes. Denne form for makroledelse, betyder at gartneren får stort ejerskab for opgaven. Der vil helt automatisk komme feedback fra gartneren, så snart der eksempelvis er planter der mistrives. Ikke kun at planterne er dårlige, men ofte også et forslag til hvad der kan få det til at fungere. Hvis man derimod blot trækker et projekt ned over øerne på medarbejderen, bliver det ALDRIG en succes – planterne kommer bare ikke til at gro.

Jeg synes derfor er det ekstremt interessant og udviklende at være leder for denne medarbejdergruppe.

Et eksempel på succes – gartnerne laver selv ændringer

Som opfølgning på stafetten fra Benedicte, har vi i Næstved kommune også arbejdet med mere biodiversitet. Samtidig med at vores naturmedarbejdere og planlæggere i forvaltningen har tænkt store tanker, har Park & Vej givet størstedelen af de grønne medarbejdere et kort kursus i hvad biodiversitet er. Udover en masse teori, bestod kurset også af hands-on undervisning på medarbejdernes egne områder i kommunen. Det har betydet at medarbejderne selv laver små ændringer på egne områder, som ikke gør driften mere besværlig, og tager samtidig et kæmpe ejerskab af projektet. Gartnerne øver sig i projektet, før det bliver rullet ud, og er derved et skridt foran, både i forhold til planlæggere og ikke mindst borgerne, som kan få en faglig forklaring på ændringerne.

 

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har kommentar eller lyst til at drøfte mere ledelse med mig.

2167 6034

siekn@naestved.dk